Média és Egyéb irányzatai

Hasznos információk a Médiáról, fotózásról. A fényképezés technikájáról, a média érdekességeiről, és néhány kreatív rajzról, festményről találhattok itt írásokat, bejegyzéseket.Remélem, a Galériám is tetszeni fog. :)

A Média története


A média története a politikai környezet és a technológiai fejlődés kettősségében vizsgálható. Az előbbi képes ugyanis egyrészről a gondolatok, eszmék, üzenetek áramlásának feltételeit, illetve az információkhoz való hozzáférhetőséget meghatározni. A technológia pedig a közlés minőségének szempontjából befolyásolja a kommunikációt. A fenti két tényező fejlődésének története szervesen kapcsolódik egymáshoz, folyamatos kölcsönhatásban állnak egymással, amit a média társadalom- és politikaformáló hatásai igazolnak.

A technológiai fejlődés szempontjából négy korszakot különböztetünk meg. Ezek közül elsőként az úgynevezett előfutár médiát említhetjük. Itt még nem beszélhetünk ipari szinten sokszorosított hordozókról, csupán kézzel készített agyagtáblákról, tekercsekről és kódexekről, illetve az információk szóbeli terjesztéséről.

Másodlagos médiáról az 1450-es évektől – a könyvnyomtatás feltalálásától, illetve annak elterjedésétől – szólhatunk. Ez a technológiai újítás nyitott utat később az írott sajtó kialakulásához is, mely a politikai hatalom ellenőrzésének egyik legfontosabb eszközévé vált.

Az elektronikus, illetve harmadlagos média a technológiai fejlődés következő állomása. A rádió, illetve a televízió feltalálásával fokozatosan teret nyert magának az analógnak is nevezett forma, mely a digitális - vagy negyedleges – médiával ellentétben még nem tárolja a közvetített információkat. A digitális média sajátossága nagy sebessége is, melynek következében így minden korábbi formánál gyorsabban továbbíthatóvá válnak a közvetíteni kívánt adatok és üzenetek.


A fogalom a meditáció, tehát a közvetítés szóból eredeztethető, a médium pedig közvetítőt jelent. Ennek többes számú alakja a média.


Forrás:

http://ktnye.akti.hu/index.php/M%C3%A9dia



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 3
Heti: 8
Havi: 7
Össz.: 19 006

Látogatottság növelés
Oldal: A Média története
Média és Egyéb irányzatai - © 2008 - 2024 - media-es-blog.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »